Dokumenttikamerat ja digiloikka

Opetuslautakunnan puheenjohtaja Minerva Krohn (Vihr.) puolustaa sosiaalisessa mediassa OPV:n päätöstä olla hankkimatta helsinkiläisiin kouluihin rikkoutuneiden dokumenttikameroiden ja datatykkien tilalle uusia. Tämä päätös on osa koko kaupungin digistrategiaa, joka on lähtenyt Krohnin aloitteesta. Tarkoituksena on viedä koulut tulevaisuuden digiaikaan.

Hämmentävää on se, että strategian toteutuksessa ei ole kuunneltu kentän ääntä. Opettajilta ei ole kysytty mitä välineitä he käyttävät ja kokevat tarpeelliseksi tulevaisuudessa. Ei, vaikka eri oppiaineissa on erilaisia oppisisältöjä ja siten tarvetta toteuttaa opetusta hyvinkin eri tavoin. Krohn vastaa opettajien ihmettelyyn: Dokumenttikameroita ei vanhentuneena tekniikkana enää jatkossa hankita. Datatykillä saa hoidettua samat asiat. Krohn kertoo myös kuinka kännykoilla ja läppäreillä voi helposti korvata opettajien pyytämät laitteet. Hän on omassa työssään käyttänyt datatykkejä ja dokumenttikameraa ja tuntee ne hyvin. Perusopetuksen opettajana hän ei ole toiminut päivääkään.

Opettajat vastaavat: Olen tästä historian ja yhteiskuntaopin opettajana kovasti eri mieltä. Näytän päivittäin kuvia dokumenttikameralla. Niitä ei ole saatavilla sähköisessä muodossa, vai onko nyt oletus että alkaisin kuvia ensin skannaamaan, lisäämään tiedostoon/pilveen ja sen jälkeen näyttämään niitä projektorilla. Toinen opettaja lisää: Kuvien, karttojen yms. omatoimisessa digitaaliseen muotoon muuttamisessa on myös oikeudellinen näkökulma. Saan dokumenttikameralla aivan luvallisesti heijastaa minkä tahansa materiaalin isona seinälle, mutta en saa muuttaa sitä digitaaliseen muotoon ja jakaa opiskelijoille. Ja kolmas: Dokumenttikamera suurentaa mahtavasti luontonäytteet kaikkien ihmeteltäväksi. Keskustelu jatkuu arkipäivän yksityiskohdista Tulevaisuuden koulu Helsingissä -sivuilla.

Tämän keskustelun lukeneena olen erittäin hämmästynyt miten vähän luottamusta opetuslautakunnan puheenjohtajalta löytyy opettajien osaamiseen. Miten vähän opettajia kuunnellaan. Hämmästynyt ja pettynyt.

Sanna-Maria Pakkanen

opettaja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *